Med květový


Také med světlý. Květový med včely tvoří z nektaru, který sbírají z květů mnoha rostlin. V našem případě nejčastěji v kohoutovických zahradách, kde časně zjara kvetou ovocné stromy a následně až do léta pestrá směs užitných i okrasných rostlin.

Nektar, který včely přinesou do úlu, obsahuje až dvě třetiny vody. Včely jej tedy zahušťují - tím, že si jej postupně předávájí a ukládají do buněk v plástech. Při předávání sladiny k ní přidávají i výměšky hltanových žláz, které urychlují zrání medu a štěpí složité cukry na jednodušší. Poté, co má med ty správné vlastnosti, jej uloží do zásobních plástů a zavíčkují. V této podobě med vydrží roky jako zásoba energie pro včelí hnízdo.

Květový med obsahuje více glukózy (hroznového cukru) a díky četným pylovým zrnkům v medu a drobným krystalkům glukózy rychle krystalizuje. Pyl v medu je cenným zdrojem bílkovin, esenciálních olejů a vitamínů.

Med už nemáme. Kilo je jinak za 200 Kč.

Med lesní


Nebo-li medovicový. Je zcela jiného původu než medy květové. Medovici produje různý hmyz (mšice, puklice a další) z mízy rostlin a stromů. Nejde tedy o med z květů stromů. Šťávy, které na listech, jehličí či větvích zůstávají sbírají včely či mravenci, jak známo z knih Ondřeje Sekory.

Lesní med vyniká lahodnou chutí, výrazným aroma a tmavou barvou. Liší se i složením - má více minerálních látek a vyšší podíl fruktózy. To je také důvod jeho pomalejší krystalizace.

Produkce medovice je závislá na počasí, přemnožení hmyzu a nebývá silná každý rok - medovicové roky se opakují v několikaletých cyklech.

V roce 2023 nebyl.


Med smíšený


Často se stane, že včely nosí vše naráz - nektar z květů i medovici. Není pak možné mít čistý květový med nebo čistý lesní med. Takový med je tmavší než květový, rychleji krystalizuje než medy lesní, obsahuje více minerálů než medy květové a více pylu než medy lesní. Má zkrátka vše dobré z obou dvou druhů medu.

V roce 2023 nebyl.


Med květový-pastovaný

Má stejné složení jako běžný květový med. Pastování je úprava medu, která trvale mění pouze jeho konzistenci, nikoli složení. Med je v podobě pasty, která se neroztéká, dobře se natírá na pečivo a udržuje med trvale zpracovatelný. Jde v podstatě o řízenou krystalizaci (med se několik dní po sobě pomalu promíchává), která vytvoří v medu drobounké krystalky.